Informatii generale

https://i0.wp.com/upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9e/Verschiedene_LEDs.jpg/799px-Verschiedene_LEDs.jpg

Scurt istoric:

Un LED (din engleză light-emitting diode, însemnând diodă emițătoare de lumină) este o diodă semiconductoare  ce emite lumină la polarizarea directă a joncțiunii p-n. Efectul este o formă de electroluminescență.

https://i0.wp.com/upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f9/LED%2C_5mm%2C_green_%28en%29.svg/450px-LED%2C_5mm%2C_green_%28en%29.svg.png

Electroluminescența a fost descoperită in anul 1907 de către H. J. Round, folosind un cristal de carbură de siliciu si un detector primitiv dintr-un metal semiconductor.

File:SiC LED historic.jpg

Rusul Oleg Vladimirovich Losev a fost cel care a creat primul LED prin anii 1920. Cercetarea sa a făcut înconjurul lumii, insă nu s-a gasit nici o întrebuințare a acesteia timp de câteva decenii.

Oleg losev.jpg

În anul 1961, Bob Biar și Gary Pittman, au descoperit că aplicând current unui aliaj din galiu si arsen, acesta emite o radiație infraroșie. Primul LED cu emisie în spectrul vizibil (roșu) a fost realizat în anul 1962 de către Nick Holonyak, când lucra la General Electric Company .

Un fost student al acestuia, M. George Craford, a inventat primul LED de culoare galbenă și a îmbunătățit factorul de iluminare al Led-urilor roșu si roșu -portocaliu de circa zece ori în anul 1972. Până în 1968 LED-urile visibile și cele infraroșii costau foarte mult, aproape 200 de dolari și nu puteau fi folosite doar la aplicații minore. Prima corporație care a trecut la fabricarea LED-urilor pe scară largă a fost Monsato Corporation, realizând în 1968 LED-uri pentru indicare. Acestea au fost preluat de către compania Hewlett Packard și integrate in primele calculatoare alfanumerice. Primele LED-uri comercializate pe scară largă au fost folosite pentru inlocuirea indicatoarelor incandescente, întâi la echipamentele scumpe ca cele de laborator si de teste, apoi, mai tîrziu, la televizoare, radiouri, telefoane, calculatoare, chiar și ceasuri. Aceste LED-uri roșii nu puteau fi folosite decât pentru indicare deoarece emisia de lumină nu era suficientă pentru iluminarea unei suprafețe.

File:TI-30-LED-Display-3682e1.jpg

În decursul anilor s-au descoperit și alte culori ale LED-urilor, cu capacități mai mari de iluminare. Primul LED cu capacitate mare de iluminare a fost realizat de cercetătorul Shuji Nakamura în anul 1993 dintr-un aliaj de InGaN. Acesta a fost premiat în anul 2006 cu Milennium Technology Prize pentru invenția sa.

https://i0.wp.com/www.felopdesignled.com/blog/wp-content/uploads/2010/03/shuji-nakamura.jpg

Un LED este o sursă de lumină mică, de cele mai multe ori însoțita de un circuit electric ce permite modularea formei radiației luminoase. De cele mai multe ori acestea sunt utilizate ca indicatori în cadrul dispozitivelor electronice, dar din ce în ce mai mult au început să fie utilizate în aplicații de putere ca surse de iluminare. Culoarea luminii emise depinde de compoziția și de starea materialului semiconductor folosit, și poate fi în spectrul infraroșu, vizibil sau ultraviolet. Pe lângă iluminare, LED-urile sunt folosite din ce în ce mai des într-o serie mare de dispozitive electronice.

https://i0.wp.com/upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/0/06/Orange_LED_emitting.png/800px-Orange_LED_emitting.png

In anul 2008, cel mai puternic LED comercializat aparținea firmei sud-coreene Seoul Semiconductor[1]. Un singur LED din seria Z-Power P7 atinge performanța de 900 Lumen la 10 Watt, deci o eficiența de 90 lm/W, echivalând cu un bec obișnuit de 75W.

File:2007-07-24 High-power light emiting diodes (Luxeon, Lumiled).jpg

La 12 mai 2010, firma Nexxus Lighting a prezentat cea mai puternica lampă LED de uz casnic disponibilă pe piață, cu o eficiență de 50 Lumen/Watt[2]. Luminozitatea lămpii Array LED PAR38 este comparabilă cu cea a unui bec obișnuit/standard de 75 Watt atingând 985 Lumen la un consum de numai 18-20 Watt, fiind in același timp și variabilă[3].

La 12 aprilie 2010, firma Toshiba a prezentat prototipul celei mai puternice lampi LED de uz casnic si industrial, cu o eficiență de 120 Lumen/Watt.[4]. Luminozitatea lămpii led este comparabilă cu cea a unui bec obișnuit/standard de 100 Watt, atingând 1690 Lumen.

https://i0.wp.com/www.toshiba.eu/lighting/Global/Products/Reflector%20Lamps%20Jan2013/E-CORE_GX53_400x300.jpg

Tendinţa mondială este de renunţare la sursele de lumină clasice, neeficiente energetic şi promovarea surselor de lumină performante, categorie din care fac parte LED-urile. Legislaţia europeană prevede înlocuirea până în 2017 a surselor de iluminat cu incandescenţă şi descărcare în gaze.

SMD este acronimul pentru Surface Mounting Device (dispozitiv montat pe suprafata) si este noua frontiera in materie de tehnologie de vizualizare.

In zilele noastre iluminatul cu LED-uri devine din ce in ce mai popular. Fie ca este vorba de iluminatul ambiental, stradal sau cel de la panourile publicitare LED-ul SMD reprezinta o foarte buna alegere. LED-ul SMD combina luminozitatea ridicata si consumul redus de energie reprezentand solutia viabila, de viitor, care v-a conduce in timp la inlocuirea becurilor clasice si de ce nu, si a celor denumite in prezent becuri economice.

Sursa de lumina a LED-ului SMD este reprezentata de un chip’s, foarte mic si usor, invaluit de o rasina epoxidica. Luminozitatea oferita de un singur LED SMD este de 5,5 lumeni iar consumul de energie este egal cu 1/8 din consumul realizat de un bec incandescent, utilizand o tensiunea de alimentare de 2-3.6V, si un curent de 0.02A-0.03A. In conditii de utilizare normala si alimentat fiind de o sursa stabila de tensiune, fara fluctuatii, durata de viata a unui LED SMD poate ajunge si la 100 000 de ore de functionare.

Becurile Auto cu LED-uri SMD  sunt rezultatul pentru preocuparea crescândă de a imbina aspectul estetic cu rezistenta, intensitatea luminoasa si consumul redus de energie.  Inlocuiesc cu succes becurile clasice, asigura o iluminare mult mai puternica de culoare alba, gen xenon, au o durata de viata mult mai mare si un consum redus de energie, care implicit conduce la scaderea consumului de combustibil si la reducerea poluarii.

Absolut toate produsele prezente pe acest site, sunt produse in fabrica, pe banda, complet automatizat, de-a lungul unui intreg proces tehnologic  si sub o atenta si laborioasa supraveghere tehnica, nu sunt produse „home made„.

LED-urile SMD de pe becurile auto sunt lipite prin recristalizare.
Lipirea prin recristalizare utilizeaza o pasta de lipit care este o mixtura de aliaj de lipit cu un „flux„. Temperatura de recristalizare trebuie sa fie cat mai mica pentru a nu distruge LED-urile SMD, deci, si, temperatura de topire a mixturii aliajului de lipit trebuie sa fie mai mica, asa ca, nu se poate compara cu fludorul clasic compus din 60% staniu, 38% plumb si 2% cupru, a carui temperatura de topire este de 183 grade C.
Circuitele imprimate, (adica, becurile goale, fara LED-urile SMD), avand pe ele pasta de lipit trec prin echipamentul de plantare a componentelor SMD.
Dupa echiparea acestora cu LED-uri SMD, urmeaza procesul de REFLOW. Asezate pe un conveyor, becurile parcurg interiorul unui cuptor de recristalizare, in care se dezvolta diagrama de temperatura proprie recristalizarii pastei folosite.
Dupa ce se efectueaza recristalizarea (lipirea) urmeaza racirea si curatarea cu alcool izopropilic a becurilor cu LED-uri SMD, care are rolul de a elimina „fluxul” ramas in urma procesului de recristalizare (lipire).
Acesta este, in cateva cuvinte, procesul tehnologic, in urma caruia, ia nastere un bec auto cu LED-uri SMD, care este facut in fabrica, pe banda, si nu manual in casa.

Avantajele folosirii unui bec cu LED-uri SMD:

* Consumul: energia consumata este de cca. 10 ori mai mica decat al unui bec obisnuit. Lumina generată de LED-urile SMD utilizează mult mai eficient energia electrică decât în cazul becurilor clasice cu incandescenţă, unde aproape 90% din energie este utilizată pentru a încălzi filamentul până la incandescenţă. Intensitate luminoasa este de cca. 20 – 25 ori mai mare fata de cea a becurilor clasice. Pe lângă aceasta, sistemul optic utilizat este superior din punct de vedere al pierderilor.  Toate acestea, cumulat, duc la o eficienţă mult superioară faţă de soluţiile clasice. Aceasta se va reflecta în consumul de energie electrică. De asemenea, autovehiculul echipat cu acest tip de becuri v-a putea stationa cu lampile de pozitie aprinse, fara probleme ale bateriei, un timp indelungat.

Culoarea: LED-urile nu necesită filtre pentru a produce lumina de o anumită culoare. Culoarea este generată de materialul semiconductor.   Gama coloristica este una foarte largă, de la roşu, alb şi albastru pana la galben, portocaliu, verde si chiar roz .

Dimensiunea: deoarece nu necesita incinte speciale vidate unde să se genereze lumina LED-urile pot avea dimensiuni de oridnul milimetrilor. Aceasta caracteristică le face utile pentru aplicaţii în care sursele tradiţionale sunt inutilizabile. De asemenea, datorita lipsei filamentului sunt rezistente la socuri si  nu se incalzesc.

Timpul de aprindere/stingere: LED-ul ajunge la stralucirea maximă în câteva microsecunde, în timp ce sursele tradiţionale de lumină au nevoie de un timp mai lung, care este influenţat şi de temperatura exterioară. Datorita  timpului de raspuns mai mic si mai rapid fata de al becurilor clasice, la aprindere ating instant intensitatea maxima fapt ce conduce si la cresterea sigurantei in trafic datorita vizualizarii mai rapide a luminii indicatoare cum este spre exemplu cea de la frana sau de la semnalizare.

* Cicluri de aprindere/stingere: În aplicaţii care necesită aprinderi/stingeri repetate sursele cu LED şi-au demonstrat superioritatea întrucât ele nu sunt sensibile la numarul de cicluri.

* Durata de viata: Durata de viaţa a LED-urilor (35.000-100.000 ore) este o măsură a degradării nivelului de lumină. Durata de viata a LED-urilor o depăşeşte substanţial pe cea a surselor de iluminat cu incandescenţă (1000-2000 ore) sau fluorescente (8.000-15.000). În plus sursele de iluminat cu LED sunt mult mai rezistente la variaţii de temperatură, vibraţii şi şocuri mecanice, fiind deci mai fiabile decât cele tradiţionale.

Dispersia luminii: in cazul LED-urilor lumina este direcţionată spre o anumită locaţie fară a se utiliza un reflector extern în timp ce în cazul surselor cu incandescenţă este răspândită în toate direcţiile.

* Impactul asupra mediului: LED-urile conserva energia şi nu emit radiaţii ultraviolete. Ele nu conţin substanţe periculoase pentru mediul înconjurător spre deosebire de sursele de iluminat cu descărcare în gaze care conţin mercur. Durata de viaţă mult mai îndelungată face ca sursele de iluminat cu LED sa fie mult mai atractive din punct de vedere al protejării mediului.

Diferente intre SMD 3528 si SMD 5050:


 

SMD 3528

  • consta intr-un cip care emite lumina

  • dimensiunile ledului : 35 x 28 mm

  • putere: 0.08W

SMD 5050

  • consta in 3 cipuri care emit lumina

  • dimensiunile ledului : 50 x 50 mm

  • putere: 0.24W

  • teoretic, SMD 5050 este de 3 ori mai luminos si mai puternic decat SMD 3528

LED-uri de mare putere ( High Power )

Există mai multe modele de acest tip de LED-uri: CREE, Seoul, Luxeon, Edison, Osram, Cob, Lumiled, etc. Mai jos aveti cateva exemple elocvente:

* OSRAM OSTAR de 1.120 lumeni, alb 6.500 K,  echivalent cu un bec halogen de 50 W.

* Luxeon K2 cu o intensitate de 130 de lumeni.

Acriche Z-Power LED P7  cu o intensitate de 900 de lumeni, similar cu Osram OSTAR

  CREE este un lider pe piata producatorilor de  LED-uri. LED-urile CREE  nu sunt doar mai eficiente, sunt mai bune…  Compania are de ani de experiență în producția de LED-uri și a contribuit la dezvoltarea primului LED albastru, care a deschis drumul  producției de LED-uri albe pentru aplicațiile de iluminat general. Eficiente energetic, responsabile față de mediu cu un excelent raport cost-eficienta de LED-uri CREE de mare putere   sunt foarte potrivite pentru iluminatul interior și exterior, panouri publicitare, iluminarea de fundal a display-urilor dispozitivelor electronice portabile, etc. Prin diverse inițiative CREE promovează utilizarea pe scară largă a unui iluminat eficient energetic și ecologic cu LED-uri în loc de becurile tradiționale și, astfel, este în fruntea revoluției de iluminat cu LED-uri.

XLAMP MPL EasyWhite 1500 de lumeni

CREE XLAMP XP-E 2

https://i0.wp.com/cree.fleishmaneurope.de/wp-content/uploads/2013/06/XP-E2ROA-1.jpg

Cree XLAMP XT-E cu 148 de lumeni / watt, XT-E este unul dintre cele mai eficiente LED-uri de pe piata

https://i0.wp.com/cree.fleishmaneurope.de/wp-content/uploads/2012/02/XT-E-AWT-WARM-SIDE.jpg

XLAMP XP-E și XLAMP XP-C  modele cu randament luminos foarte ridicat

https://i0.wp.com/cree.fleishmaneurope.de/wp-content/gallery/led-produkte/xlamp-xp-e-red.jpg https://i0.wp.com/cree.fleishmaneurope.de/wp-content/gallery/led-produkte/cree_xp-g_warm.jpg

Lasă un comentariu